آیا تا حالا شده روی بسته بندی مواد غذایی دقت کنید و ببینید از اسم مواد شیمیایی و یا اعداد و حروف انگلیسی استفاده شده است...!!!! به کلماتی نظیر افزودنی های مجاز، مواد نگهدارنده مجاز و مواردی هم چون E407 و غیره را دیده باشید؟ این مواد از سم های بسیار خطرناکی میباشند که همچون روغن پالم برای سلامتی انسان خطرناکند.
آیا میدانید این اعداد و حروف چیست؟؟؟
مواد نگهدارنده (به انگلیسی: Preservatives) به موادی گفته میشود که برای نگهداری غذا و کاهش فساد (از دست دادن کیفیت یا ارزش غذایی) و تجزیه آن توسط میکروارگانیسمها استفاده میشود. از روشهای نگهداری، میتوان به استفاده از باکتریهای خوش خیم، مخمرها و قارچ برای اضافه کردن ویژگیهای خاص (به عنوان در مثال، پنیر، شراب) اشاره کرد. حفظ و یا ایجاد ارزش تغذیهای، بافت، عطر و طعم در حفظ ارزش غذا بعنوان یک غذا بسیار مهم است. قبول یک ماده خوراکی، بعنوان یک ماده غذایی مناسب ممکن است در فرهنگهای مختلف تعبیرهای متفاوتی داشته باشد.نگهداری مواد غذایی معمولا از طریق جلوگیری از رشد باکتریها، قارچها و سایر میکروارگانیسمها، همچنین اکسیداسیون چربیها که باعث ترشیدگی شوند، صورت میپذیرد. روشهای متداول برای نگهداری غذا خشکاندن، خشک کردن جریان هوای گرم، خشک کردن از طریق انجماد، انجماد، بسته بندی در خلاء، کنسرو، نگهداری در مایعات، کریستالیزاسیون، افزودن مواد نگهدارنده یا گازهای بی اثر مانند دی اکسید کربن، هستند
عدد ئی (به انگلیسی: E number) عددی است که برای شناسایی افزودنی های غذایی بر روی محصولات غذایی تولید شده در اتحادیه اروپا درج می شود و با حرف E به معنای اروپا آغاز می شود. این اعداد و حروف نشانگر مواد شیمیایی و نگهدارنده و رنگ های مصنوعی و طبیعی است اما نکته قابل توجه این است که استفاده از برخی از این مواد در صنعت مواد غذایی ممنوع میباشد. این مواد به طور غیر قانونی در کشور ما استفاده میگردند. اما همچون روغن پالم تحت نظارت وزارت بهداشت به خوراکی ها افزوده می شود و تا زمانی که مردم از وجود آنها بی خبراند و استفاده مینمایند منع قانونی نداشته و در صنعت لبنیات سازی ما از این مواد مضر در تولید لبنیات استفاده می شوند.
شرکت هایی که این مواد را مورد استفاده قرار میدهند از بزرگترین و معروفترین های کشور ما هستند
در ادامه فهرستی از این مواد را به همراه عوارض آنها لیست کرده ایم.
این مواد برای سلامت آنچنان مضر نیستند.
- E100 ،E101 ،E132 ،E140 ،E160 ،E161 ،E163 ،E170 ،E174 ،E175
- E200 ،E201 ،E202 ،E203 ،E236 ،E237 ،E238 ،E260 ،E261 ،E262 ،E263 ،E270 ،E280 ،E281 ،E282
- E300 ،E301 ،E302 ،E303 ،E304 ،E305 ،E306 ،E307 ،E308 ،E309 ،E322 ،325 ،E326 ،E327 ،E331 ،E332 ،E333 ،E334 ،E335 ،E336 ،E337
- E400 ،E401 ،E402 ،E403 ،E404 ،E406 ،E408 ،E410 ،E411 ،E413 ،E414 ،E420 ،E421 ،E422 ،E471 ،E472 ،E473 ،E474 ،E475
موادی که بسیار برای سلامتی خطرناک است
- E102 ،E110 ،E120 ،E123 ،E124 ،E127
این مواد باعث سرطان می شوند.
- E102 ،E110 ،E120 ،E123 ،E124 ،E127 ،E131 ،E142
- E210 ،E211 ،E212 ،E213 ،E214 ،E215 ،E217 ،E220 ،E239 ،E251
- E311 ،E330
این مواد باعث درد شدید معده می شوند.
- E221 ،E223 ،E224 ،E226
این مواد ایجاد کننده مشکلات شدید پوستی هستند.
- E250 ،E231 ،E232 ،E233
- E311 ،E312
این مواد افزایش فشار خون را باعث میگردند.
- E320 ،E321
این مواد باعث بالا بردن سطح کلسترول میشوند.
- E320 ،E321
- E463 ،E464 ،E466
این ماده تضعیف و یا از بین بردن ویتامینB12 در بدن است.
- E220
این مواد بسیار خطرناک برای سلامت میباشد اما شاهد هستیم به فراوانی در محصولات استفاده میشوند.
- E104 ،E122 ،E141 ،E150 ،E151 ،E153 ،E171 ،E173
- E214 ،E240
- E477
مواد نگهدارنده و غذایی ممنوعه در سطح بین المللی
1- مواد ممنوعه
- E103 ،E105 ،E111 ،E121 ،E125 ،E126 ،E127 ،E130 ،E152 ،E181
- E211 ،E212 ،E213 ،E214 ،E215 ،E217 ،E239
- E330
2- این مواد بسیارخطرناک سرطان زا و ممنوع شده.
- E102 ،E123 ،E124 ،E131 ،E142
- E210 ،E211 ،E212 ،E213 ،E214 ،E215 ،E217 ،E220 ،E239 ،E251
- E11 ،E330
3- باعث اختلالات شدید گوارشی (E407 از جمله خونریزی داخلی را باعث میگردد و بیشترین کاربرد آن در خامه های صبحانه و ماست میباشد)
- E330 ،E339 ،E340 ،E341
- E407 ،E450 ،E461 ،E462 ،E463 ،E465 ،E466
4- این مواد در هر گونه استفاده مواد غذایی ممنوع می باشند.
- E102 ،E110 ،E120 ،E123 ،E124 ،E127 ،E131 ،E142
- E210 ،E211 ،E212 ،E213 ،E214 ،E215 ،E217 ،E220 ،E239 ،E251
- E311 ،E330
5- ثابت شده است که برخی از این مواد ایجاد کننده سرطان در دراز مدت هستند از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- E110 ،E120
- E211 ،E215
- E330
عدد E | زیرگروه | شرح |
---|---|---|
۱۰۰–۱۹۹ رنگها |
۱۰۰–۱۰۹ | زرد |
۱۱۰–۱۱۹ | پرتقالی | |
۱۲۰–۱۲۹ | قرمز | |
۱۳۰–۱۳۹ | آبی و بنفش | |
۱۴۰–۱۴۹ | سبز | |
۱۵۰–۱۵۹ | قهوه ای و سیاه | |
۱۶۰–۱۹۹ | طلایی و سایر رنگها | |
۲۰۰–۲۹۹ مواد نگهدارنده |
۲۰۰–۲۰۹ | اسید سربیک |
۲۱۰–۲۱۹ | اسید بنزوئیک | |
۲۲۰–۲۲۹ | سولفیت | |
۲۳۰–۲۳۹ | فنول و اسید فرومیک | |
۲۴۰–۲۵۹ | نیترات | |
۲۶۰–۲۶۹ | استات | |
۲۷۰–۲۷۹ | اسید لاکتیک | |
۲۸۰–۲۸۹ | پروپانات | |
۲۹۰–۲۹۹ | سایر نگهدارنده ها | |
۳۰۰–۳۹۹ آنتی اکسیدانها و اسیدهای خوارکی |
۳۰۰–۳۰۵ | اسید اسکوربیک |
۳۰۶–۳۰۹ | توكوفيرول | |
۳۱۰–۳۱۹ | گالیک اسید و اریتربیک اسید | |
۳۲۰–۳۲۹ | اسید لاکتیک | |
۳۳۰–۳۳۹ | اسید سیتریک و تارترات | |
۳۴۰–۳۴۹ | فسفات | |
۳۵۰–۳۵۹ | مالیک اسید و ادیپیک اسید | |
۳۶۰ | سوسینیک اسید و فیوماریک اسید | |
۳۷۰–۳۹۹ | سایر آنتی اکسیدانها و اسیدها | |
۴۰۰–۴۹۹ قوام دهندهها، پایدارکنندهها و امولسیفایرها |
۴۰۰–۴۰۹ | آلژینیک اسید |
۴۱۰–۴۱۹ | صمغ طبیعی | |
۴۲۰–۴۲۹ | سایر مواد طبیعی | |
۴۳۰–۴۳۹ | ترکیبات پلیاتیلن گلیکول | |
۴۴۰–۴۴۹ | امولسیفایرهای طبیعی | |
۴۵۰–۴۵۹ | فسفاتها | |
۴۶۰–۴۶۹ | ترکیبات سلولزی | |
۴۷۰–۴۸۹ | اسیدهای چرب و ترکیبات آنها | |
۴۹۰–۴۹۹ | سایر | |
۵۰۰–۵۹۹ تنظیم کنندهای PH و آنتی کیکینگها |
۵۰۰–۵۰۹ | اسیدهای معدنی |
۵۱۰–۵۱۹ | کلریدها و سولفاتها | |
۵۲۰–۵۲۹ | سولفاتها و هیدروکسیدها | |
۵۳۰–۵۴۹ | ترکیبات فلزات قلیایی | |
۵۵۰–۵۵۹ | سیلیکاتها | |
۵۷۰–۵۷۹ | اسید استاریکها و گلوکنیک اسیدها | |
۵۸۰–۵۹۹ | سایر | |
۶۰۰–۶۹۹ طعم دهندهها |
۶۲۰–۶۲۹ | اسید گلوتامیک |
۶۳۰–۶۳۹ | اینوسینیک اسید | |
۶۴۰–۶۴۹ | سایر | |
۷۰۰–۷۹۹ آنتی بیوتیکها |
۷۰۰–۷۱۳ | |
۹۰۰–۹۹۹ موارد مختلف |
۹۰۰–۹۰۹ | موم |
۹۱۰–۹۱۹ | مواد براق کننده | |
۹۲۰–۹۲۹ | مواد بهبوددهنده | |
۹۳۰–۹۴۹ | گازهای بسته بندی | |
۹۵۰–۹۶۹ | شیرین کنندهها | |
۹۹۰–۹۹۹ | پف دهنده | |
۱۱۰۰–۱۵۹۹ دیگر مواد شیمیایی |
۱۱۰۰–۱۵۹۹ | سایر موادی که در طبقه بندی استاندارد جا نمی گیرند |
منبع: wikipedia